13 Nisan 2009

Tariş / Ta-ze

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin 2001 yılında 28.000 üretici ve 33 kooperatifin sermayesiyle kurduğu Ta-ze, dünyanın en inovatif butik zeytinyağı markası. 300 çeşit ürünüyle, ABD Chicago, Kanada Toronto ve Almanya Düsseldorf kentlerinde butik mağazaları bulunan Ta-ze 2007 yılında İsrail Tel Aviv’de yatırımlar yaptı, İspanya ve İtalya’da da vaka çalışması olarak ele alındı, Türk Tarımında Tasarım Yolu ile Kazanım başlığı ile yabancı yayınlara konu oldu.
Ta-ze, kurucu ortaklarının ürünlerini iç ve dış pazarlarda en etkin şekilde pazarlama, satış ve dağıtımını sağlama hedefleriyle kurulan bir marka. Avrupa Tasarım Yönetimi’nden orta ölçekli şirketler kategorisinde ödüle de sahip. Tariş Zeytin Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunu ve Pazarlama yüksek lisansı yapmış olan Ece Güçer, ''Tariş Avrupa Tasarım Yönetimi için değişik bir modeldi. Zeytinyağı her şeyden önce bir tarım ürünü. Jürinin ilgisini çeken Ta-ze konsepti oldu. Zeytinyağını özel şişelerde farklı konseptle sunmak, mağaza tasarımı, etiket tasarımı, doğal ürünlerin hangi şekillerde kullanılacağına yönelik katalog ve broşürler, zeytin ve zeytinyağı aksesuarları, zeytin yaprağı çayı, zeytinyağlı kişisel sabunlar, kitaplar ve bir çok detay farklılık yaratıyor.'' diyor. Güçer, tasarımın pazarlamayla ilintili olduğunu erken fark ettiklerini söylüyor. Bu fikrin şekillenmesi de aynı doğallıkta olmuş, “Samimi deneyimlerimizi doğal ortamlarda paylaşmak ve tüketiciye daha yakın olmak istedik. Markayı konumlandırırken bunu zincir marketlerde yapamayacağımızı biliyorduk. Bir diğer hedefimiz zeytinyağı kullanımını arttırmaktı.”
Marka değerinin kârlılığa nasıl etki ettiğini ise şöyle ifade edebiliriz; tasarımı stratejik olarak tüm faaliyet alanlarına yayan kuruluş, 2000 yılı öncesinde markalı zeytinyağı pazarında 5’inci sırada ve pazar payı % 11 seviyelerindeyken, 2004 yılında pazarda ikinciliğe pazar payını % 29’a çıkardı.

5 Nisan 2009

Pazarlama & Tasarım

Tasarım ve pazarlama ilişkisi bir marka ya da ürün stratejisinde büyük öneme sahiptir. Ülkemizde, tasarım yönetimi pazarlama departmanı altında yürütülüyor. Başarılı örneklerden birini sizinle paylaşmak istiyorum. Kaçak ürünler nedeniyle Yeni Rakı satışları bir hayli düşmüştü. Şişe kapağının değiştirilmesine karar verildi, sonra rakı şişesine yeni bir kimlik kazandırılabilceği düşünülerek 50 kadar tasarımcıya teklif gönderildi. Yapılan tasarımlar arasından Gamze Güven ve tasarım ekibinin hazırladığı şişe seçildi. Şişe birçok tasarım ödülü kazandı. Gamze Güven tasarım hikayesini şöyle anlatıyor:
''Bu teklif bana ilk geldiğinde çok sevindim. Türkiye nihayet hak ettiği, kimlikli, kült olabilecek bir rakı şişesine, formuna ulaşabilecek diye düşündüm. Dünyaya baktığınızda inanılmaz bir pazar var içki ambalajında. Viski kimlikli bir şişeye kavuşmuş. Viski deyince aklınıza kare şişe geliyor. Konyak deyince dolgun, yuvarlak bir şişe… Rakı bizim milli içkimiz, dünyaya mal olmuş. Dolayısıyla artık bizim dünyaya da pazarlayabileceğimiz, kimlikli bir şişeye ihtiyacımız vardı. Güçlü, sağlam bir etkisi olmalı; tıngırdak olmamalı; kavraması da kolay olmalıydı. O ince bel de onu sağlıyor. Rakı bir vitrin, bir bar içkisi değil. Çilingir sofrasının baş konuğu. Bu şişenin en büyük özelliklerinden biri etiketinin kağıt olmaması. Kendinden, üzerinde. Serigrafik baskı. Özellikle bunu istedik çünkü daha çağdaş ve sade bir etki yaratıyordu. Etiketinin olmamasının bir nedeni de berraklığının, duruluğunun daha iyi görünmesi.''
Arkasında başarılı bir tasarım yönetimi ve pazarlama ilişkisi barındıran yeni şişe, üzerine düşen görevi yerine getirdi. Satışlar yükseldi ve rakı şişesine hakettiği prestij kazandırıldı.

3 Nisan 2009

HAVADAKİ REKABET

Kriz döneminde yaşanan durgunluk ve kış aylarınında etkisiyle havayolu seyahatini tercih eden insan sayısındaki azalma nedeniyle hava yolu şirketleri bu durgunluğu harekete çevirmek için birbirleri ile promosyon yarışına girdi. Firmalar bu durgunluğu çeşitli kampanyalar düzenleyerek atlatmaya çalışıyor.
Bu kampanyalardan bazıları;SunExpress'in başlattığı "49 Koltuk 49 TL" sı ile adından sıkça söz ettirmişti. Şimdi de 20. yılını kutlayan SunExpress "20 Uçuşta 20 Koltuk 20 TL" kampanyasını başlattı. Pegasus ise şu sıralar reklamlarını gördüğümüz "Her şey dahil 33.99 TL'ye uç" kampanyasını uyguluyor. Uçuş sonrası müşterilerinin ihtiyaçlarını düşünen Pegasus ve Thy; müşterilerine otel ve araç kiralama konularında da yardımcı olmakla birlikte özel indirimler uyguluyor. Ayrıca şirketlerin çıkarmış olduğu uçuş kartları ile indirim olanakları vererek daha çok müşteri çekmeyi hedefliyorlar(Thy;Miles&Smiles, Atlasjet;Jetmil, Pegasus; Pegasus Kart).

Eskiden lüks harcama olarak görülen havayolu ulaşımını insanlar genelde acil durumlarda kullanırlardı. Zaten insanların istediğini zaman, istediği yere uçak seferi bulması da oldukça güçtü. Şimdi ise uçaklar hem rahatlık hem de zaman açısından tercih ediliyor. Talebinde artmasıyla firmalar sık sık seferler düzenliyor. Örneğin Pegasus İzmir'den İstanbul'a haftanın 7 günü günde 8 sefer yaparak müşterilerinin isteklerini karşılamaya çalışıyor.

10-15 sene öncesi Thy'nın monopoly bir şirket olması sebebiyle oldukça yüksek olan bilet fiyatları, piyasaya yeni giren şirketlerin rekabet etkisi yaratmasıyla birlikte fiyatlar düşüşe geçmişti. Düşen bu fiyatlardan, düzenlenen bu kampanyalardan ve artan hizmet kalitesinden faydalanan gene müşteriler oldu.

1 Nisan 2009

BEBEKLER KRİZ DİNLEMEDİ,BEBEK BEZİ PAZARI %14 BÜYÜDÜ

Birçok sektörü ciddi çöküntülere uğratan kriz,bebek bezi pazarını teğet geçti:)800 milyon lirayı aşan Türkiye hazır bebek bezi pazarı,2008 yılında yüzde 14 büyüme gösterdi.Tüketiciler kendi ihtiyaçlarında fedakarlık etsede bebeklerinin ihtiyaçlarını ön planda tutuyorlar.Sektörde çok miktarda üretici olduğu için oldukça yoğun bir rekabet ortamı var.bebek bezinin ülkemizde krize uğramamasının en büyük nedeni şüphesiz ki;yüksek doğum oranlarıdır.
Bebek bezi pazarı miktar olarak,büyüme payı olarak azalma yaşamasada markalar arası geçişler yaşanacaktır.Bu geçilerin sebebi ise ekonomik olanı tercıh etmeye yönelik olan eğilimdir.Tüketicikler özellikle kriz döneminde ,makul fiyatlı olanı tercih ederler .Bu yüzdende firmalar arası rekabet kızışacak,tutundurma faliyetlerinin bir parçası olan promosyona indirimlere olan eğilim artacaktır.
Türkiye bebek bezi pazarında P&G firması Prima markasıyla,Hayat Kimya Molfix ve Beben markalarıyla,Kimberly Clark Huggies markasıyla,Ülker Baby Star markasıyla,Ontex Canbebe ve Bello markalarıyla rekabet eden güçlü oyunculardır.Tabiki herbiri farklı segmentte konumlanıyorlar ve konumlandıkları bu segmentte varlıklarını sürdürüyorlar.Örneğin Molfix kendıne ekonomik bi segment seçmiş ve pazar payının yüzde 23'üne ulaşmıstır.En pahalı bebek bezi Primadır.Primada en ucuz prima marka bebek bezinin nerde satıldığını internette yayınlıyor ve böylece annelerin market market gezmelerine son veriyormuş.Ülker Baby Starda numune kampanyası yapıp baby star sitesindeki formu dolduran herkese baby star numune paketi gönderiyormuş.Bunlarda firmaların pazarda yaşamlarını sürdürebilmek için yaptıkları bikaç uygulama örneğiydi.
PELİN NEZİR